CE Belgesi

CE Belgesi, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerde üretilen ve satılan ürünlerin Avrupa standartlarına uygunluğunu gösterir. CE işareti, ürünün AB Direktifleri kapsamında incelenmiş ve uygun olduğunu belirten bir işaret olarak kabul edilir.

CE Belgesi Nedir?

CE Belgesi kısaca Avrupa Birliği yönetmeliklerine göre mecburi tutulan ve bazı ürünlerde kullanılması zorunlu olan bir amblemdir. Bu ürünlerin Avrupa piyasasında satılabilmesi için bu işareti taşımaları zorunluluktur.

CE işareti, birçok farklı ürün grubu için zorunludur, örneğin:

  • Elektronik ve elektrikli ekipmanlar
  • Makine ve güvenlik ekipmanları
  • Medikal cihazlar ve teşhis ekipmanları
  • Boya, vernik ve kimyasallar
  • Yapı malzemeleri
  • Toy ve oyuncaklar

CE işareti, ürünün Avrupa Birliği pazarlarında satılmasına izin verir ve AB pazarında ürünün güvenliği için gerekli olan standartları karşıladığını belirtir. Aynı zamanda CE işareti, ürünün AB ülkelerinde serbest dolaşımını sağlar.

CE işareti ürünlerin fabrikalarda üretildiği ülkelerde konulur. Bu işaretin konulabilmesi için ürünün üreticisi ürünün AB direktiflerine uygunluğunu kanıtlamak için doğru belgelerin sunması gerekir.

CE Belgesi Ne İşe Yarar?

CE Belgesi; Avrupa pazarına girmek isteyen firmaların ürettiği ürünler için bir kalite belgesidir.  Ürünlerin sağlığa zararlı olup olmadığı kaliteli olup olmadığı ile ilgili verilen standart bir belgedir. Bu belge ile birlikle ürünler CE işareti konulur. CE işareti, ürünlerin AB pazarlarına sokulmasını ve satılmasını sağlar.

ce-belgesi

CE Belgesi Şartları Nelerdir ve Nasıl Alınır?

CE Belgesi alabilmek için yetkili firmalarla çalışmak gerekmektedir. Bu yetkili firmalar üzerinden başvuru yapılması gerekmektedir. Avrupa pazarında satılması istenen ürün için yapılacak başvuruda ürün ile ilgili teknik dosya hazırlanmalıdır. Ürünün hacmi, teknik çizimleri, boyutu, ürünün özellikleri ve bilgileri teknik dosyada ayrıntılı olarak anlatılmalıdır. Ardından CE laboratuvarlarında ürünün analiz ve test çalışmalarının yapılması gerekir. Bu çalışmalar ise akredite edilmiş laboratuvarlar tarafından yapılabilir.  Başvurular yetkili kuruluşlar üzerinden gerçekleştirilir.

CE Belgesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

CE Belgesi almak isteyen firmaların bir takım evrakları tamamlaması gerekiyor. Bu evrakların başında Firmanın yasal statüsünü gösteren resmi belge gelmektedir. CE belgesi için gerekli evraklar arasında genellikle şunlar yer alır:

  1. Ürün açıklaması: Ürünün özellikleri, performansı, kullanımı ve güvenliği hakkında ayrıntılı bir açıklama içermelidir.

  2. Teknik dosyası: Ürünün tasarımı, üretimi, testleri ve uygunluk belgeleri ile ilgili bilgileri içermelidir.

  3. Uygunluk beyannamesi: Ürünün Avrupa Birliği direktiflerine ve standartlarına uygunluğunu kanıtlamak için düzenlenmiş bir belgedir. Bu belge, ürünün yetkili bir kuruluş tarafından test edilmiş ve uygunluk belgeleri verilmiş olduğunu doğrular.

  4. Ürün etiketleme ve işaretleri: Ürün üzerinde gerekli olan CE işareti ve diğer gerekli etiketleme bilgileri bulunmalıdır.

  5. Üretim süreci kontrol belgesi: Bu belge, ürünlerin üretim sürecinin her aşamasında kontrol edildiğini ve uygunluk belgelerine uygun olarak üretildiğini doğrular.

  6. İmza sirküsü: firmayı temsil eden ve imza yetkisi olan kişinin imza sirküleridir.

Bu belgelerin tamamı ürünün CE belgesi alması için gereklidir. Bu belgelerin düzenlenmesi ve sunulması ürünün üreticisi ya da ithalatçısı tarafından yapılmalıdır. Ayrıca CE belgesi almak için ürünlerin üreticisi ya da ithalatçısı ilgili direktiflere ve standartlara uymak üzere ürünü test ettirmelidir.

CE Belgesi Veren Firmalar Hangileridir?

CE işareti alabilmek için öncelikle CE belgesi veren firmalar ile birlikte hareket etmek gerekir. Ya da CE işareti vermeye yetkili kuruluşlar üzerinde başvuru yapılması gerekir. CE belgesi akredite edilmiş laboratuvarlar tarafından gerçekleştirilen testlerden sonra verilir. Yetkilendirilmiş aracı kuruluşlar üzerinden tüm işlemler gerçekleştirilebilir. Firmamız ile iletişime geçerek CE Belgesi için her türlü iş ve işlemlerle ilgili danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.

ce-isareti

CE Belgesi Geçerlilik Süresi Ne Kadardır?

CE belgesi geçerlilik süresi ürünle ilgili Avrupa Birliği direktiflerine ve standartlarına göre değişebilir. Genelde CE belgesi ürünün üretim süreci boyunca ve ürünlerin her bir parçası için geçerlidir. Ancak bazı ürünler için belirli aralıklarla yenilenmesi gereken belgeler olabilir, bunlar arasında;

  • Medikal cihazlar
  • Bebek ve çocuk güvenliği için ürünler
  • Asansör ve kaldırıcılar
  • Güvenlik ve alar sistemleri
  • Elektrikli cihazlar

Bu tip ürünlerin CE belgeleri üretim süresi boyunca geçerlidir. Fakat belirli aralıklarla yenilenmesi gerekmektedir. Örneğin; Medikal cihazlar CE Belgesi 5 yıl geçerlidir ve yenilenmesi gerekir.

Ayrıca ürünlerin direktiflerinde veya standartlarında değişiklikler yapılırsa, ürünlerin CE belgesi de güncellenmesi gerekebilir. Bu nedenle, CE belgesi almış ürünlerin üreticileri veya ithalatçıları belge geçerlilik süresi boyunca ürünlerin uygunluğunu sürekli olarak izlemelidir. Diğer ürünler için CE Belgeleri ilgili mevzuatlar çerçevesinde alındıktan sonra geçerlilik süreleri 5 ile 10 yıl arasında değişiklik göstermektedir.

CE Belgesi Maliyeti Ne Kadardır?

CE Belgesi almak farklı maliyetlerle olmaktadır. CE belgesinin alınacağı ürünün hangi risk sınıfında olduğu maliyet hesaplanmasında önemlidir.  Ortalama 4 bin lira gibi bir maliyeti vardır.

CE Belgesi Danışmanlık Hizmeti Nedir?

Tüm bu süreçlerde CE belgesi alma işlemlerini danışmanlık hizmetleri ile almak mümkündür. Akredite olmuş ve yetkilendirilmiş kuruluşlar tüm süreçleri firmanız adına gerçekleştirebilirsiniz.

Teklif İsteme Formu

_